Skal du på bilferie i sommer?

Publisert

Familie i bil, jente i forgrunnen som ser ut av bil smilende

Mange av oss bruker bilen som framkomstmiddel i sommerferien, da er det godt å vite at Drivkraft Norges medlemmer gir oss påfyll og mulighet til pusterom langs veien.

Sommertid er bilferietid. Da kjører vi lengre strekninger enn vi normalt gjør i hverdagen, og vi kjører på veier hvor vi ikke er så kjent. Da trenger vi også flere pauser. Trygg Trafikk oppfordrer bilister som drar på bilferie til å ta minst 45 minutters pause hver 4 time, helst oftere.

Energistasjonene langs veien tilbyr mer enn påfyll av drivstoff. Her kan du stoppe og ta deg en matbit fra et bredt tilbud av kald og varm mat, samtidig som du fyller bilen med drivstoff eller har satt bilen til lading. Flere av energistasjonene har lekeplasser for barna, og noen har til og med luftegård for hundene.

Elbilandelen i Norge øker raskt, 9 av 10 nye biler som selges i dag er en elbil. Det betyr at lading og en god ladeinfrastruktur blir stadig viktigere for bilister på bilferie. I hverdagen lader mange av oss hjemme, men på bilferie er vi avhengig av å kunne fylle bilen med energi fra offentlige ladepunkter. Da er det bra å vite at Norge er i verdenstoppen når det gjelder ladenettverk.

Her kommer noen tips til deg som skal ut på veien med elbil i sommer:

Sørg for å ha oversikt over hvor hurtigladerne er plassert

Hurtigladere finnes over hele Norge, og det er flere måter å finne dem på. Mange elbiler har innebygde navigasjonssystemer som viser ladestasjoner langs ruten. De fleste ladeoperatørene tilbyr oversikt over sine ladestasjoner i egne apper, og i tillegg finnes det en rekke apper og nettsider som gir en samlet oversikt over ladestasjoner i Norge. Disse gir informasjon om tilgjengelighet, ladeeffekt og servicetilbud i nærheten.

Planlegg ladestoppet

For å få en smidig reiseopplevelse, kan det være lurt å planlegge ladestoppene på forhånd. Bruk bilens ruteplanlegger eller en av de nevnte appene for å plotte inn ladestasjoner langs ruten. Antallet hurtigladere i Norge har også vokst betydelig det siste året og det er stort sett ikke langt til neste hurtiglademulighet.

Betalingsløsninger

De fleste hurtigladestasjoner i Norge tilbyr en rekke muligheter for betaling. Muligheten for å bruke bankkort blir stadig mer utbredt, men andre måter som bruk av ladebrikke, ladeabonnement eller via en app er også vanlig.

Start med et varmt batteri

Batteriet lader raskere når det er varmt. Kjør derfor en stund før du stopper for å lade.

Lad til 80 %

De siste 20 % av batteriet tar lengre tid å lade. For å spare tid, avslutt ladingen når du har nådd 80 % og planlegg et nytt ladestopp senere.

Unngå ladekø

På populære ladestasjoner kan det være kø, særlig i fellesferien. Planlegg ladestoppene utenom de mest trafikkerte tidene, og bruk ladestoppene til å ta en pause og nyte omgivelsene. Ofte kan det være greit å lade når du kan – ikke bare når du må.

God sommer – og god tur fra oss i Drivkraft Norge!