Dette må du vite om drivstoff til båter

Nyhet, Drivstoff, Diesel, Bensin

Publisert

Når du skal fylle drivstoff til båten, er det enkelte ting du bør være klar over.

Sommeren nærmer seg, og mange nordmenn allerede har begynt å nyte årets båtsesong. Når det begynner å bli lite drivstoff på tanken, og det er tid for å fylle den opp, er det én ting du som forbruker må være ekstra bevisst på, og det er drivstoffkvaliteten.

Det har seg nemlig slik at drivstoff har ulike kvaliteter og produktstandarder. Hvis du har en moderne common rail dieselmotor i båten din, skal dieselen du fyller oppfylle en drivstoffkvalitet som heter EN 590. Det hender at marinaene tilbyr annen type dieselkvalitet, som dermed ikke er tilpasset moderne motorer.

– Regelen er at drivstoffkvaliteten skal stå opplyst på pumpa. Men dersom du ikke ser den, eller den mot formodning ikke skulle stå der, er det viktig at du som forbruker stiller spørsmål til de ansatte ved marinaen om hvilken dieselkvalitet de har. Feil dieselkvalitet kan på sikt få negative konsekvenser for båtmotoren, og det har vært rapportert inn flere tilfeller av motorhavarier på grunn av feil dieselkvalitet, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt (NP).

Hvis du er blant dem som har bensinmotor i båten, slipper du å tenke på dette. Men det er likevel noe du bør være obs på:

– Når du fyller bensin, er det viktig å unngå å få med vann i tanken. Bensin inneholder litt etanol som kan trekke til seg vann, og for mye vann kan skape problemer i motoren, sier Nøstvik.

Har du dette i bakhodet, er det bare å ønske en god båtsommer!