Ingen jul uten julestjerna!

Publisert

Julestjernen er den mest populære juleblomsten i Norge, og årlig kjøper vi nordmenn over 4 millioner julestjerner.

Og visste du at CO2 fra gass er med på å bedre plantenes vekst?

I nesten 30 år har Per Andersen og hans sønn Magne drevet Andersens Gartneri, som hovedsakelig dyrker blomster. Gartneriet dyrker flere blomsterslag, men nå er det julens blomst – selveste julestjerna – som fyller opp gartneriet.

– Vi avler cirka en halv million julestjerner hvert år, sier Per Andersen. Blomstene selges blant annet gjennom Plantasjen og Mester Grønn.

Til å varme opp de enorme drivhusene, bruker Andersens Gartneri en produktblanding bestående av propan og butan, som er enkelt å justere.

– Når man arbeider med planter er justeringsmulighetene veldig viktige, ettersom temperaturen varierer slik den gjør her i landet, sier Andersen.

CO2 gir bedre vekst

Når man bruker gass som oppvarmingskilde, får man i tillegg til enkel regulering av varme, også en avgass som bedrer plantenes vekstvilkår i gartneriet.

– Når man brenner propan, naturgass eller butan vil det dannes CO2 og vann, og denne CO2-en vil plantene ta opp som en del av sin fotosyntese, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Drivkraft Norge.

Propanfyrt agurkproduksjon

Også grønnsaksproduksjon drar nytte av CO2-gjødsling. Utenga Gartneri Lier, drevet av Inger Iren Eriksrud, dyrker agurker, blomkål og vårløk. Gartneriet har brukt propan siden 2002, og ser ingen grunn til å endre på det. På slutten av 1990-tallet var det flere gartnere i området som gikk over til gass, og på Utenga ble det altså lagt om i 2002. Da hadde det i lengre tid vært prøvd ut om man kunne bruke avgassen til å dekke plantenes CO2-behov, og med rentbrennende propan var det ikke noe problem.

Visste du dette om julestjerna?
  • Julestjernen er den mest populære juleblomsten i Norge
  • Til sammen kjøper vi bare i Norge over 4 millioner julestjerner hvert år
  • Julestjernen har sin egen dag – nemlig 12. desember. På denne dagen døde oppdageren Joel Roberts Poinsett, og dagen er dermed en hyllest til han.
  • Den julestjernen vi pynter hjemmene våre med, ble opprinnelig skapt av gartneren Thormod Hegg i 1967. Han oppkalte julestjernen etter barnebarnet sitt, Annette Hegg.
  • Stelletips: Julestjernen bør vannet lite og jevnlig. Den trives på et varmt sted med mye lys, men ikke i direkte sollys.

Kilde: Mester Grønn